top of page

Garen verven

Ik wilde altijd al een keertje me eigen garen verven. Heb al een jaar geleden een keertje

een streng garen gekocht.

Ik kwam toen verf tegen om textiel mee te verven. Dat heb ik toen maar besteld. Dat duurde bijna 4 maanden eer dat ik het verf binnen had. Toen was ik erg onrustig thuis want het ging niet zo goed thuis en had er geen rust voor om het daadwerkelijk te doen.

Dit was mijn eerste streng die ik heb geverfd. Best goed gelukt.Ik had al wel alles in huis.

-Citroenzuur

- Verf

- Garen

- Water

- Pannen

-Azijn

-Handschoenen

- Eculan wolwasmiddel

Ik volg al een tijdje een aantal vlogs waar ze wol verven, maar ik kon nooit echt het recept vinden hoe het nu precies ging. Dus ik ging aan de slag.


Ik had een heel leuk patroon in mijn hoofd dat was van @Westknits ook wel Steven West zie foto. Begon na te denken over welke kleuren ik zou willen maken. Ben wel een beetje van kleur dus ik zag dat er roze in zat van de verf die ik had gekocht.Dus ik dacht dat wordt de hoofdkleur. Ik had 5 strengen gekocht maar ik 6 verschillende kleuren nodig. Dus ik ben samen met mijn man de strengen gaan halveren zodat ik 6 verschillende kleuren kan maken. Het was een heel gedoe maar ik ben zo blij dat k het heb gedaan.


Begon met het garen in een badje met zoutzuur te doen ongeveer 2 a 3 eetlepels of op gevoel. Leg het garen er een half uurtje in. Ik heb het in lauw warm water gedaan. Het zoutzuur zorgt er voor dat de vezels open gaan staan zodat het verf goed kan worden opgenomen in het garen.


Ik heb toen een pannetje met lauwwarm water op het fornuis gezet daar heb ik een beetje poeder verf in gedaan. Je zag het water helemaal verkleuren, daarna heb ik het garen in de pan laten zakken en heb ik het vuur eronder op een laag gezet zodat het rustig kon verwarmen. Je brengt het niet aan de kook. Laat het daarna gewoon afkoelen.

Als het bijna helemaal afkoelt is dan ga je het uitspoelen om te zorgen dat er geen rest verven meer in het garen zitten. Als het water weer helemaal helder is. Leg het garen in een badje met azijn. Azijn zorgt er voor dat de kleur in het garen blijft zitten. Je fixeert het garen. Laat het garen een half uurtje in het badje met azijn liggen. Daarna ga je het weer uitspoelen en dan ga je hem nog na behandelen in een badje met Eucalan. Dat is een wolwasmiddel en dat hoef je niet uit te spoelen.


Dan heb je super leuke geverfde garens. Ik was blij verrast om te zien hoe dat allemaal werkt en dat je je eigen kleuren kan kiezen.


Je ziet hier ook een aantal foto's van mijn eigen geverfde garens.Ben al begonnen met breien. Het is een Engels patroon en dat is niet mijn sterkste kant. Mijn man heeft het vertaald en ik ben aan het breien gegaan. Het was zo leuk om te zien dat als mijn man het vertaald vanuit het Engels dat ik wist wat ik moest breien. Ik ben al een eindje op weg en moet nu alleen het onderstuk van de trui breien. Hieronder zie je de vorderingen van mijn trui.


Het einde resultaat zie je in een volgende blog.

Als je niet kan wacht vlog mij dan op Facebook en Instagram


Groetjes Annemieke van Annie Haakt/Breit

Recente blogposts

Alles weergeven

Trui Breien

Comments


bottom of page