top of page

Sokken Breien

Bijgewerkt op: 29 mei 2023

Sokken breien leek mij altijd heel erg moeilijk, maar ook zo leuk. De laatste tijd keek ik dan ook veel filmpjes hoe het moest. Er zijn zoveel leuke sokken dat ik uiteindelijk de stoute schoenen heb aan getrokken en het Soxxbook en echte sokkenwol van Langyarns Jawoll heb besteld. In eerste instantie begon ik te breien met 5 breinaalden.

Het boek Rond breinaald Verkeerde naalden


Maar al snel bleek dat ik te grote naalden had. Ik kwam erachter dat ik niet mooi in het rond kon breien. De overgang van de ene naald naar de andere naald was niet mooi. Toen heb ik alles uitgehaald en ben ik opnieuw begonnen dit keer op een rond breinaald. Op internet heb ik gezocht of je op een rond breinaald sokken kan breien, maar ik kwam erachter dat niet veel mensen dat doen. Dat werd verder zoeken. Op YouTube kwam ik filmpjes tegen van knotten en wol waar mensen breien met een rond breinaald. Bij knotten en wol heb ik een rond breinaald besteld. Toen deze binnen was, ben ik gelijk begonnen en het resultaat was gelijk veel mooier.

5 naalden Opnieuw begonnen Boord Schacht


Op de rond breinaald heb ik een deel van de schacht gebreid, maar aan gekomen bij de hiel, dacht ik: “hoe ga ik dat doen op een rond breinaald?” Dat was echt niet handig. Dus op internet op zoek naar losse sokken breinaalden. (Wat is het internet toch weer handig) :) :) :) De volgende dag ben ik het met de sokken breinaalden gaan proberen. Ik heb de helft van de steken op een los breinaald gezet. In het boek Soxx staat een QR code en dan kan je filmpjes zien hoe ze precies de hiel maken. Alleen jammer dat het in het Duits is en ik heb niet echt een talenknobbel. Maar met veel pauzeren en goed kijken, is het me gelukt. Het begin is moeilijk, maar hoe meer je het doet hoe beter het gaat. De hiel is klaar verder met het voet gedeelte.

De Schacht De tenen


Dat is gelukkig weer alleen maar recht breien, dat kan iedereen. We zijn nu aan gekomen bij de tenen. Hiervoor heb ik maar weer de filmpjes opgezocht uit het boek. Dit betekent: veel pauzeren en goed kijken. Ook dat is weer gelukt. Als je de tenen gaat doen, moet je wel de steken verdelen over 4 naaldjes. Want je gaat namelijk minderen en dat is erg lastig op een rond breinaald. Je hebt net genoeg ruimte op de naald om de sok te breien en dan moet je minderen anders past het niet op de naald. Het is dan gemakkelijker om op 4 naaldjes te breien. Als je klaar bent dan kan je de tweede sok breien. Eerlijk is eerlijk, de eerste sok is niet mijn meesterwerk, maar ja het is mijn eerste sok ooit gebreid. Dus hopen dat de tweede sok beter gaat. Al doende leert men, zeggen ze. Dus op naar mijn tweede sok. (Inmiddels is deze af).1 sok af 2 sokken af Nog een paar foto's


Nou heb ik via Instagram een paar bestellingen gekregen van gebreide sokkenliefhebbers, dus we gaan vrolijk verder. Dit zijn de kleuren voor de bestellingen.


Dit zijn de kleuren voor de bestellingen.


Veel lees plezier en tot de volgende blog.

217 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page