top of page

Haken

Bijgewerkt op: 29 mei 2023


Wat heb je nodig om te kunnen haken?

De meeste vragen die ik krijg is: haak je met 1 of 2 naalden? Mijn antwoord is dan altijd: je hebt een bol wol/katoen nodig en een haaknaald. Meer niet. Om te kunnen haken heb je een basis nodig in de steken die je kan haken. De meeste mensen beginnen met de steken: lossen, vasten en stokjes. Je hebt heel veel verschillende haaksteken. In filmpjes ga ik jullie een aantal steken laten zien.


Verschillende haaknaalden

Je hebt heel veel verschillende soorten haaknaalden van 0.5 mm tot 15 mm en groter. De dikte van je haaknaald is de schacht van de naald. Deze wordt aangegeven als mm. Hiermee wordt de grote van het lusje bepaalt. Hoe groter de haaknaald hoe groter het lusje wordt. Er zijn ook verschillende soorten haaknaalden. Je hebt ze van bamboe, metaal en kunststof. Bamboe is ligt in het gewicht. IJzeren haaknaalden zijn vaak voor het fijne werk. Denk maar aan kleedjes, gordijntjes en kastrandje. Je hebt ook ergonomische haaknaalden, die hebben een dikker handvat om makkelijker vast te houden. Je kan er ontspannender mee haken en waarschijnlijk kan je er ook langer mee haken. Maar dat is voor iedereen anders. De ene persoon vindt het fijner om met een ijzeren haaknaald te werken, de ander werkt liever met de ergonomische haaknaald. Ik persoonlijk haak met de clover amour. Het is erg belangrijk welke haaknaald je kiest. Mijn tip is dan ook dat je een aantal uitprobeert voor dat je iets gaat kopen.


Bamboe Clover Amour Aluminium Ergonomisch

Garen?

Garen is een verzamelnaam voor wol, katoen en een mix daarvan. Als je in een wolwinkel komt, zie je hoeveel keuze er is. Je hebt heel veel verschillende soorten wol, katoen en mixen. Als je wilt beginnen met haken, is het makkelijkste om met katoen te starten. Bij katoen is de draad stevig opgedraaid. Katoen splijt minder snel dan ander garen. Katoen wordt op 2,5 of 3 mm haaknaald gehaakt. Als je het fijner vindt om met dikker garen te haken, dan kan je ook met ribbon xl garen haken. Dit garen kan je een beetje vergelijken met slierten van shirtstof. Die haak je meestal met een grote haaknaald (haaknaald 10 mm). Als je op de wikkel van een bol wol of katoen kijkt, staat daar op welke haaknaald je moet gebruiken. Het teken hiervoor wordt aangegeven met 2 breinaalden of een haaknaald. Er zijn zoveel leuke garens op markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hier onder vind je een paar van mijn projecten.


Persoonlijk heb ik geen voorkeur van een bepaalt soort garen. Het ligt een beetje aan het project wat ik wil gaan haken. Als ik een vest haak dan kies ik meestal voor acrylgaren. Ik heb met De Zeeman Royal, Stylsecraft of van Scheepjes garen gehaakt. Het maakt mij niet uit met welk garen ik haak. De Acryl Royal van De Zeeman is een goedkoper merk dan Scheepjes en Stylsecraft. Dat verschil voel je wel. Je merkt wel, dat als je met goedkopere wol haakt het minder mooi blijft dan het duurdere merk. Je kan het best met iets goedkopere wol/katoen beginnen. Ik ben zelf begonnen met de goedkopere wol omdat ik het eerst goed onder de knie wilde hebben. Later ben ik overgegaan om wat duurdere wol. De kwaliteit zie je ook terug in met het dragen en het wassen. Bij het goedkopere wol wordt het soms stijf en gaat het een beetje vilten of pillen. Dat zie je minder bij de duurdere merken.Accessoires voor het haken?


Je hebt een aantal spullen nodig voor het haken, te weten: steekmarkeerders, een schaar en een stopnaald. Steekmarkeerders zijn erg makkelijk als je veel steken hebt, zodat je ze om de zoveel steken een markeerder zet. Steekmarkeerders zijn ook makkelijk als je je haakwerk weglegt. Steek een steekmarkeerder in je haakwerk en je het is veilig. Als je bijvoorbeeld een knuffel haakt, dan haak je meestal in het rond en dan steek je een markeerder in de eerste steek. Zo weet je precies waar je bent gebleven en wanneer je je toer eindigt. Een schaartje is gemakkelijk om je draad door te knippen. Je hoeft geen grote keukenschaar te gebruiken, een klein schaartje is al goed. Om je werk netjes af te werken is een stopnaald erg makkelijk. Gebruik een stopnaald met een stompe naald. Je hebt verschillende soorten en maten.

Steekmarkeerder Schaartjes Stopnaalden. MeetlintJe hebt zoveel verschillende spullen die je kan gebruiken bij het haken. Dit zijn wel de belangrijkste spullen die je moet hebben. Wat ook nog handig is om te hebben; is een meetlint. Het is makkelijk als je werkt met een patroon en er worden op alleen maar cm vermeld, dan kan je meten hoeveel je nog moet haken. Je kan het beste een proeflapje maken dan weet je ongeveer hoeveel steken je nodig hebt. Je maakt meestal een proeflapje van 10 cm bij 10 cm. Dan kan je uitrekenen hoeveel je nodig hebt voor je project.


Mocht je nog andere steken zien stuur even een mailtje naar annemieke@anniehaakt.nl

167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page